The Floor is Lava

Onze nieuwe attractie is gereed: The Floor is Lava! Geen escaperoom, maar een bijzonder spel. The Floor is Lava is gecreƫerd door The Puzzalarium in San Diego. Omdat we de video niet konden weerstaan, hebben we gevraagd of ze het ook in Utrecht wilden neerzetten.

The Floor is Lava: hoe dan?

Elke speler ontvangt een munt met een rode of zwarte stip, en hoort dus bij het rode team, of bij het zwarte team. De munt blijft in eerste instantie geheim voor de anderen. Er is een zee van lava, met een aantal eilanden. De opdracht is simpel: verover met je team zo veel mogelijk eilanden.

Een kleine moeilijkheid is dat je nog niet weet wie er bij je in het team zitten en wie niet. Als je echter samen op een eiland staat, kun je met iemand afspreken om elkaar de teamkleur te laten zien. Dit is het enige waar je niet over mag liegen. En dan kom je erachter of de persoon naast je een vriend of een vijand is. Een vijand? Je kunt proberen hem “aan te moedigen” om in de lava te stappen. (Probleem opgelost.) Een vriend? Des te beter! Op naar andere eilanden om ze te veroveren!

Dan is er nog een spelelement. Op de achterkant van de munt staat een geheime identiteit, die de speler extra krachten geeft. Zo is er De Feniks (The Phoenix), die uit zijn as kan herrijzen en weer kan deelnemen aan het spel. Of De Wreker (The Vindictive), die na zijn dood iemand kan meenemen in de lava. Geheime rollen ben je misschien eerder tegengekomen, bijvoorbeeld in de spellen De Weerwolven van Wakkerdam en Capo della Mafia. Dan weet je dat zo’n geheime identiteit interessanter wordt naarmate je het vaker speelt.

Hoe het werkt

Aan het begin van het spel krijgt iedereen een munt die hem indeelt bij het rode of zwarte team. Er staat ook een geheime identiteit op. Iedereen staat op een eiland in de lavazee, en de eerste ronde van 90 seconden begint.
Tijdens de ronde mag je vrijelijk naar de verbonden eilanden gaan om je teamgenoten te zoeken. Niet bij je team? Elimineren! Echter, voorzichtigheid is geboden: The Floor is Lava. Zodra je de lava aanraakt, sterf je onmiddellijk.
Toon je munt om je teamkleur te bewijzen, maar wees voorzichtig wie je vertrouwt: leugenaars en schurken liggen op de loer. Aan het eind van de ronde krijgen enkele spelers speciale krachten vanwege het eiland waarop ze staan. De dode spelers brengen een stem uit op het eiland dat gaat zinken.
Na de laatste ronde, wint het team dat de meeste eilanden controleert. Simpel, toch? Nou, het komt neer op twee vragen. Kun je je vrienden echt vertrouwen? En hoe weten ze dat ze jou kunnen vertrouwen?

Speeltijd en praktische zaken

We rekenen in totaal anderhalf uur voor een bezoek aan The Floor is Lava. De speeltijd bedraagt een uur. Afhankelijk van de voortvarendheid van de spelers, kun je drie tot vier keer het spel spelen in steeds wisselende teams en identiteiten.

Bij aankomst kun je gewoon de ingang van de escaperoom nemen, in de kelder van het gebouw.

De kamer is zo “valvriendelijk” gemaakt als redelijkerwijs mogelijk. Doodgaan in de lava is tot daaraan toe, maar blessures kunnen we niet gebruiken. Verder moet je in staat zijn van eiland naar eiland kunnen lopen. De rest komt vanzelf.

In principe hanteren we een leeftijd van 12 jaar of ouder voor The Floor is Lava. Voor jongere deelnemers is er The Floor is Lava Kids!
Mocht u de vraag willen stellen of een jonger kind kan meespelen, dan lijkt een goede indicatie de volgende vraag te zijn: “Kan uw kind u recht in de ogen aankijken en tegen u liegen alsof het gedrukt staat?” Zo ja, dan is uw kind waarschijnlijk in staat de diepere lagen van het spel te begrijpen.

Aantal personen: dit spel is geschikt voor personen van 8 tot 25 personen.
Kosten: De prijs is afhankelijk van het aantal personen (17,- per persoon, startprijs vanaf 10 personen).
Leeftijdscategorie: minimaal 12 jaar of in gezinsverband onder toezicht van volwassene.
Voor jongere deelnemers is er The Floor is Lava Kids!